چالش‌های یادگیری زبان انگلیسی در مدرسه

گپ و گفت آموزشی با موضوع “چالش‌های یادگیری زبان انگلیسی در مدرسه”

در این مقاله چکیده‌ای از جلسه لایو آموزشی با موضوع “یادگیری زبان انگلیسی در مدرسه” برای شما دوست عزیز را آماده کرده‌ام. این لایو آموزشی بهمراه محمد جهانفر عزیز که مدرس زبان انگلیسی هست تدارک دیده شده و اطلاعات آموزنده و ارزشمندی را به شما ارائه می‌دهد. پس تا انتهای مقاله را مطالعه کنید که به هیچ وجه ضرر نمی‌کنید.

بخش اول) بیوگرافی و فرایند یادگیری

در بخش اول صحبت خیلی کوتاه به سراغ بیوگرافی محمد رفتم و درباره خودش سؤالاتی پرسیدم.

سؤال اول) محمد جان من که حدود ۸ سال هست که شما رو می‌شناسم اما می‌خوام که خودت رو معرفی کنی و از سن و تحصیلات و شغلی که به آن مشغول هستی بگی؟

محمد جهانفر: سلام؛ من محمد جهانفر هستم. ۲۶ سال سن دارم و در حال حاضر هم بعنوان معلم رسمی زبان انگلیسی در آموزش و پرورش مشغول کار هستم.

سؤال دوم) آیا تحصیلات آکادمیک در توسعه فردی و حرفه‌ای شما اثر داشته و کمک کننده بوده؟

محمد جهانفر: در رابطه با این سؤال باید بگم که اگر فقط دانشگاه روی رشد فردی و حرفه‌ای هر فرد اثرگذار باشه پس طبیعتاً همه فارغ‌التحصیل‌های دانشگاه‌های خوب ایران که عمدتاً در تهران هستند باید جایگاه‌های عالی و موفقیت‌های چشم گیری داشته باشند. اما خب چیزی که مشخص هست اینه که اینطور نیست و توسعه فردی و حرفه‌ای به خود فرد دانشجو بستگی دارد.

ضمن اینکه واحدهای درسی دانشگاهی عموماً سرنخ هستند و یک دانشجو اگر به دنبال تأثیرپذیری از دانشگاه باشه باید این سرنخ‌ها را دنبال کند و در دوره‌ها و کارگاه‌های پیشرفته‌تر با عمق بیشتر شرکت کند تا بتواند رشد مطلوب رو در کار و زندگی تجربه کند.

سؤال سوم) با توجه به اینکه اهل یادگیری هستی و الان که دیگه دانشجو نیستی و شاغل هستی فرایند یادگیری رو چطور دنبال می‌کنی؟

محمد جهانفر: یکی از ویژگی‌های شخصی من بازخورد گرفتن از محیط‌هایی است که با آن‌ها در ارتباط هستم. از همکاران گرفته تا دانش‌پذیران در کلاس‌های خودم بازخورد می‌گیرم و بر اساس بازخوردی که گرفتم دنبال یادگیری می‌روم. بر اساس همین بازخوردها همیشه در صف اول شرکت کردن در دوره‌ها و کلاس‌های توسعه فردی هستم و برای من فرقی ندارد که مدرس دوره‌های چه سطح علمی یا چه سن و سالی داشته باشد. اعتقاد دارم از هر فردی می‌شود چیزهایی یاد گرفت که باعث رشد فردی و حرفه‌ای شود.

نکته بعد که در فرایند یادگیری برای من اهمیت دارد بحث شبکه سازی با افرادی است که در رویدادها و کارگاه‌ها شرکت می‌کنند. توسعه شبکه ارتباطی حتما بر میزان یادگیری و رفع ابهامات کمک می‌کند.

یکی دیگر از دلایلی که بدنبال یادگیری هستم این است که روش‌های بهینه را یاد بگیرم و به دانش‌پذیران خودم مسیر درست موفقیت را نشان دهم. چرا که دانش‌پذیران نباید محلی برای سعی و خطای من بشوند و من باید آنقدر توسعه پیدا کنم تا به بهترین شکلی بتوانم به دانش‌پذیران خودم کمک کنم.

بخش دوم) روش تدریس و یادگیری دانش‌آموزان

در بخش دوم صحبت رفتم سراغ سبک تدریس و آموزش دادن محمد جهانفر و سؤال‌هایی درباره روش تدریس و عملکرد محمد در کلاس درس پرسیدم. همچنین درباره روش‌های که در افزایش میزان یادگیری دانش‌پذیران اثرگذار هستند هم صحبت کردیم.

سؤال اول) روش تدریس و روش ارزیابی اثربخشی آموزش‌های تو به چه صورت هست؟

محمد جهانفر: بنظر من مهم‌ترین وظیفه‌ای که یک معلم دارد برقراری ارتباط مؤثر با دانش‌آموز است. یعنی اگر معلم در برقراری ارتباط با دانش‌پذیر خود موفق باشد حتما دانش‌آموز هم با علاقه به یادگیری و تمرین درس می‌پردازد. همیشه در کلاس‌ها تلاش می‌کنم که حس حمایت را به دانش‌آموز منتقل کنم و دانش‌آموز متوجه شود که در جبهه مقابل او نیستم بلکه همراه و حامی او هستم.

مورد بعدی که در کلاس‌ها اجرا می‌کنم بحث تعیین سطح دانش‌پذیران است. چه از نظر سطح علمی، چه از جنبه‌های شخصیتی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی.

نکته بعدی که درباره روش تدریس من وجود دارد این است که بر اساس سطح علمی دانش‌آموزان و به شدت منعطف تدریس می‌کنم. یعنی حتی پیش آمده که با دانش‌آموزان سال یازدهم مدرسه‌ای که بسیار ضعیف بودند حروف الفبای زبان انگلیسی کار کردم و وارد مباحث پیشرفته گرامر نشده‌ام.

همچنین با انجام کارهای گروهی و دونفره در کلاس‌ها سعی می‌کنم محیط کلاس برای زبان‌آموزان جذاب بشه و آموزش لذتبخش‌تری را تجربه کنند.

سؤال دوم) برای اینکه مطالب تدریس شده در ذهن و حافظه دانش‌آموزان جا بیفتد چه کاری انجام می‌دهی؟

محمد جهانفر: در فرایند یادگیری در کلاس درس عموماً سه مرحله طی می‌شود.

مرحله اول: ارائه (Presentation) توسط معلم

مرحله دوم: تمرین کردن (Practice) توسط دانش‌پذیر

مرحله سوم: تولید (Product) محتوا توسط خود دانش‌پذیر

بیشترین تمرکز من روی مرحله سوم هست و عموماً دانش‌پذیران را تشویق به تولید ویدئو به زبان انگلیسی می‌کنم و کم کم مهارت تولید محتوا به زبان انگلیسی در آن‌ها تقویت می‌شود.

سؤال سوم) توجه و تمرکز دانش‌آموز را چطور به تدریس و یادگیری جلب می‌کنید؟

محمد جهانفر: جذاب بودن و هیجان انگیز بودن محتوا توجه و تمرکز مخاطبان را حفظ می‌کند. کاری که من انجام می‌دهم بالا بردن سطح رقابت و هیجان در کلاس درس است. این کار را با اجرای بازی‌های آموزشی در کلاس پیاده‌سازی می‌کنم.

سؤال چهارم) آیا روش مطالعه مشخصی را به دانش‌آموزان توصیه می‌کنی و چطور یادگیری دانش‌آموزان را تثبیت می‌کنید؟

محمد جهانفر: در گذشته معلم‌ها بعد از کلاس به ما می‌گفتند که بروید و در منزل تمرین کنید. اما برا من همیشه سؤال بود که این تمرین با به چه صورتی انجام شود. زمانیکه معلم شدم سعی کردم با مشخص کردن یک مسیر تمرینی برای دانش‌آموزان این مسئله را برای آن‌ها مشخص و شفاف کنم. یعنی دانش‌آموز من می‌داند که دقیقاً باید چه تمرینی انجام دهد. تمرینات را به صورت پرینت یا در فضای اپلیکیشن شاد برای دانش‌آموزان ارسال می‌کنم تا انجام دهند.

پس برای یادگیری زبان باید بصورت مستمر در معرض آموزش باشیم و از یادگیری فاصله نگیریم. تنها در اینصورت است که می‌توانیم مسیر یادگیری را طی کنیم.

سؤال آخر) برای اینکه بتوانیم به زبان انگلیسی مسلط باشیم باید چه کاری انجام دهیم؟ آیا یادگیری زبان به استعداد مربوط است؟

محمد جهانفر: استعداد که حتما در یادگیری مؤثر است، اما مهم‌تر از استعدادی که داریم قطعاً تلاش کردن برای یادگیری زبان مؤثرتر است. یکی از اشتباهاتی که خانواده‌ها در بازه سال‌های ۸۵ تا ۹۵ مرتکب می‌شدند این بود که از روی چشم و هم چشمی فرزندان خودشان را به مؤسسات زبان می‌فرستادند و بعد از دو سال متوجه می‌شدند که فرزندشان چیزی یاد نگرفته است. دلیل این یاد نگرفتن این بود که در آن زمان بچه‌ها علاقه‌ای به یادگیری زبان نداشتند. در واقع دلیلی برای یادگیری زبان نداشتند. یادگیری هر چیزی زمان مخصوص به خودش را دارد و این زمان را خود فرد دانش‌پذیر باید مشخص کند که چه زمانی به یادگیری احساس نیاز می‌کند.

نکته مهمی که باید به آن توجه شود این است دانش‌آموزان در سنین نوجوانی برای پیدان کردن چرایی انجام کارها حتما نیاز به کمک دارند اما باید خودشان تصمیم بگیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *